WELKOM OP ONZE POOLSE SCHOOL

De Poolse School in Enschede is opgericht in september 2011. Tijdens de eerste jaren van zijn bestaan was de school verbonden aan de Sint-Pauluskerk in Enschede. Het schoolprogramma omvatte de lessen in de Poolse taal en godsdienstlessen. Vanaf maart 2015 is de school verplaatst naar het buurtcentrum Het Kompas in Enschede en heeft de school de naam “Abecadło” aangenomen. En vanaf 2019 is de school verplaatst naar Wijkcentrum De Roef Pastoor Geermanstraat 17 in Enschede.
De school realiseert het aanvullende onderwijsprogramma voor de kinderen in de leeftijd van 4 tot 14 jaar oud. De school heeft een team van gekwalificeerde leraren in dienst.
Het onderwijsprogramma omvat de volgende vakken:
  • vroegschoolse educatie in de groepen I-III;
  • de Poolse taal;
  • de kennis van Polen, omvattende de geschiedenis en de aardrijkskunde van Polen;
  • Bijbelles.
Het onderwijsprogramma is gebaseerd op het Basis Programma van het Ministerie van Nationaal Onderwijs (Podstawa Programowa MEN) voor Poolse leerlingen in het buitenland.


Bibliotheek

de Bibliotheek helpt je te groeien door het delen van informatie, kennis en ervaring zodat je actief kunt deelnemen aan de maatschappij.

Pools

Het Pools is een West-Slavische taal met ongeveer 40 miljoen sprekers. De meeste sprekers van het Pools wonen in Polen (38,6 miljoen inwoners), de Verenigde Staten, Wit-Rusland, Oekraïne en Litouwen. Sinds 1 mei 2004 is het Pools een van de officiële werktalen van de Europese Unie.

Info

Вe nodige informatie over de school – regels – verplichtingen – Schoolreglement – De zorg – Toestemmingen

Polska Szkoła “Abecadło” na Facebooku

De vereniging

Geachte ouders!
Wij nodigen u uit om met ons samen te werken!

De vereniging is opgericht om financiële middelen in te zamelen voor de behoeftes van de leerlingen van onze school. De officiële naam van de vereniging is: Poolse School "Abecadło" in Enschede.
De vereniging is opgericht naar Nederlands recht. De minimale bijdrage voor het lidmaatschap bedraagt € 10,00 per jaar, onafhankelijk van het aantal leerlingen dat naar school gaat.
De vereniging - dat zijn wij, de ouders en de kinderen van deze school. Kinderen profiteren van onze activiteiten.

REGELS VOOR TOELATING TOT SCHOOL:
1. Toelating tot een bepaalde klas is gebaseerd op verificatie van het niveau van bekwaamheid in de Poolse taal.
2. Abonnementen vinden plaats van 4 mei tot eind juni in persoon of per e-mail. In gerechtvaardigde gevallen kan het record worden vastgelegd tijdens de eerste twee weken van de studie.
3. Kinderen van 4 jaar en ouder kunnen studeren in groep I.

Onze leraressen

De lerarenkring bestaat uit zes leraren.

Joasia Kubiak

Ik ben begonnen met lesgeven op de Poolse School in 2014 en geef les aan de jongste groep. Ik geniet van elk woord dat de kinderen in het Pools uitspreken. Bij sommigen gaat het heel makkelijk, bij anderen moeilijker, maar in beide gevallen is het het waard om er mijn tijd en energie in te stoppen. Ik ben afgestudeerd in Germaanse Filologie aan de Hoge School van Vreemde Talen in Poznań. Daarnaast heb ik aan de Technische Universiteit in Zielona Góra Management en Marketing gestudeerd. Ik woon sinds 2007 in Nederland en ik ben moeder van twee kinderen, Michalina en Wiktor. Ik heb een eigen bedrijf op het gebied van administratie en belastingen, genaamd JK Administratie.

Dorota Guzowska

Sinds september 2016 geef ik les aan groep II. Ik ben afgestudeerd aan de faculteit Pedagogie voor het lager en kleuteronderwijs aan de NicolausCopernicus Universiteit in Toruń. Daarnaast heb ikde postdoctorale studie Correctie-CompensatiePedagogiek en Schoollogopedie, Diagnose en Pedagogische Therapie, alsmede Dans en Gymnastiek aan de P. Włodkowic Hoge School in Płock afgerond. Het werken met kinderen is mijn lust en leven. Ik woon sinds 2015 in Duitsland. Ik ben moeder van twee dochters, Klaudia en Julia. Ik ben geïnteresseerd in tweetaligheid, de Krakaumethode, spraakontwikkeling, spraakgebreken en hun correctie. Samen met de ouders doen wij iets groots; wij creëren een rijkere wereld door eentweede taal. Onze kinderen hebben een breder en meer gedifferentieerd ervaringskader door het gebruik van twee talen en het functioneren in twee culturen.

Aleksandra Dudzik

Vanaf september 2017 geef ik Poolse les aan de kinderen van groep 3. Ik heb Poolse taal en cultuur en Duits aan de Universiteit in Szczecin gestudeerd. Vanaf december 2011 woon ik in Duitsland. Ik ben moeder van Mikołaj en Oskar.

Beata Kloeze

Ik ben sinds 2013 verbonden aan de Poolse School. Ik geef les aan groep 4. Ik ben afgestudeerd in Poolse Filologie aan de Katholieke Universiteit in Lublin, waar ik ook Communicatie en Journalistiek heb gestudeerd. Ik woon sinds 2004 in Nederland. Ik ben moeder van twee kinderen, Karol en Alexander. Ik werk bij het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) van Twente in Enschede. Het lesgeven in de Poolse taal en cultuur geeft mij veel voldoening. Ik realiseer me wel dat de effecten van ons gezamenlijke werk misschien pas over een paar jaar te merken zullen zijn. Ik ben trots op onze leerlingen, dat zij de tijd vinden en zin hebben om de moeilijke grammatica te leren, poëzie te lezen en de ingewikkelde geschiedenis te leren. Erg belangrijk is ook de steun van de ouders, die helpen bij de organisatie van de school en die de kinderen motiveren. Samen vormen wij iets heel waardevols en belangrijks – wij leren onze kinderen Poolsheid. Vanaf september 2017 geef ik Poolse les voor volwassenen.

Anna Volmer-Vetter

Mijn naam is Anna Volmer-Vetter. Ik ben de lerares van vierde groep. Ik probeer mijn lessen op een manier te geven dat ze interessant voor iederen zijn. We lezen samen veel en praten over verschilende onderwerpen. Ik luister wat de kinderen mij vertellen, ik vind het belangrijk. We spelen, teken en schrijven vaak samen. Ik heb een man en twee dochters. We wonen samen in Haaksbergen. Ik houd van boeken, reizen, yoga en chocolade.

Edyta Oonk

Nazywam sie Edyta Oonk. Ukonczylam Uniwersytet Marii-Curie Sklodowskiej w Lublinie na kierunku chemia w zakresie chemii podstawowej i stosowanej. W ramach studiow ukonczylam kurs pedagogiki. Od 11 lat mieszkam w Holandii.

Recensies

Poolse school in Enschede op Facebook

Laatste nieuws

Steun ons

De Poolse School Enschede heeft financiële en fysieke steun nodig om de activiteiten in de vorm van Poolse lessen op zaterdag te kunnen organiseren.
Elke vorm van steun is voor ons zeer belangrijk maar met name waarderen we:
- financiële steun,
- Poolse boeken en tijdschriften,
- didactische middelen,
- speelgoed voor jongste kinderen.

We verzoeken iedereen die geïnteresseerd is in de samenwerking met ons en/of een andere vorm van bijdrage om contact met ons op te nemen.
Poolse School
Bank rekening: NL35INGB0007116959